Propozycja dla osób lubiących zaskakujące połączenia. Dobra opcja też dla tych, którzy nie lubią za bardzo przesłodzonych deserów. Niezłe rozwiązanie na mały głód, kiedy brakuje energii i w krótkim czasie chcemy "coś zjeść", mamy ochotę na coś słodkiego i potrzebujemy kawy :) A skoro już o kawie mowa - sernik ten idealnie łączący się z kawami "ciężkimi", o nutach ziemistych, czekoladowych i o niskiej kwasowości.
Wykonanie sernika jest dość proste i szybkie, jedynie studzenie może wymagać więcej cierpliwości - dlatego warto go przygotować kilka godzin przed podaniem, a nawet dzień wcześniej.
1. Przygotujcie składniki.
Na ciasto:
Mąkę pszenną tortową - 180 g
Gorzkie kakao - 40 g
Cukier - 40 g
Masło o temp. pokojowej - 90 g
Wodę o temp. pokojowej - opcjonalnie kilka łyżek
Na masę sernikową:
Twaróg na sernik - 1 kg
Ser z niebieską pleśnią - 150 g
Cukier puder - 100 g
Żelatynę - 4 łyżki rozrobione w 80 ml wrzącej wody
Na polewę:
Gorzką czekoladę (najlepiej o zawartości kakao min. 70%) - ok. 70 - 100 g
2. Zabawę zaczynamy od przygotowania spodu. Mąkę, gorzkie kakao i cukier mieszamy w misce. Masło kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do sypkich produktów w misce. Mieszamy wszystkie składniki rozcierając masło do momentu utworzenia jednolitej masy. W przypadku kiedy masa jest zbyt sypka i się nie lepi, dodajcie kilka łyżek wody. Proponuję robić to stopniowo, po łyżce albo dwie, żeby nie rozwodnić za bardzo ciasta. Masa ma być jednolita, ale zwarta, nie rozpływająca się.
3. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C.
4. Utworzoną masę wałkujemy, docinamy do kształtu formy i wkładamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Oczywiście, jeśli macie odpowiedni wałek, możecie wałkować ciasto bezpośrednio w tortownicy. Gotowy placek nakłuwamy (np. widelcem), przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. grochem, albo fasolą. Wkładamy całość do rozgrzanego piekarnika, pieczemy 10 min.
5. Następnie zabieramy z ciasta papier z obciążeniem, a temperaturę obniżamy do 180 st. C, pieczemy kolejne 20 min.
6. Upieczony spód wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
7. Gotujemy wodę do rozpuszczenia żelatyny.
8. Do miski przekładamy twaróg, pokruszony na małe kawałki ser pleśniowy i cukier puder, dokładnie mieszamy składniki.
9. W międzyczasie w małym naczyniu rozpuszczamy żelatynę w zagotowanej wodzie, a następnie dodajemy ją do masy sernikowej i dokładne mieszamy wszystkie składniki.
10. Masę sernikową przekładamy na wystudzony czekoladowy spód i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, albo na noc.
11. Po wystudzeniu sernika, przygotowujemy polewę. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub na bardzo małym ogniu - uważając, żeby nie przypalić czekolady.
12. Rozpuszczoną czekoladą ozdabiamy wierzch sernika. Proponuję robić cienkie wzorki z czekolady z dwóch powodów: po pierwsze po zastygnięciu czekolada staje się twarda i w formie jednolitej grubej pokrywy na wierzchu, będzie utrudniać krojenie, a przez to porcje mogą wyglądać mało apetycznie, a po drugie wzorki z polewy czekoladowej nadają lekkości i bardzo ładnie prezentują się na każdym cieście :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz