Pasteryzowanie mleka ma ogromne znaczenie dla zdrowia. O
ile mleko zawiera mnóstwo ważnych dla zdrowia witamin, minerałów, białek i
tłuszczów, zawiera też bakterie. Część z nich jest pożyteczna.
Niestety, nie wszystkie. Mleko począwszy od dojenia w niewystarczająco
higienicznych warunkach, przez transport po niewłaściwie przygotowane
stanowisko Twojej pracy, na każdym etapie drogi do Twojego garnka jest narażone
na zakażenie bakteriami groźnymi dla zdrowia. Z tego powodu warto mleko
spasteryzować – dla Twojego bezpieczeństwa i osób, których serem poczęstujesz.
Domyślam się, że w momencie kiedy nauczysz się oceniać jakość
mleka, będziesz brać je ze sprawdzonego miejsca, pewnie nie raz pokusisz się o
to, by pozostawić wszystkie bakterie w spokoju - by nadały niepowtarzalny smak i aromat Twoim serom.
Pasteryzacja zabija bakterie - te "dobre" i te "złe" ale też zmniejsza wartość odżywczą mleka.
Jednak szczególnie na początku miej na uwadze przede wszystkim zdrowie.
Potrzebne narzędzia:
2 garnki różnej wielkości, lub 1 garnek i zlew zatkany
korkiem, termometr, cedzak/łyżka, dużo lodu, albo lodowatej wody.
1.
Wyparz wszystkie narzędzia i zdezynfekuj miejsce
pracy.
2.
Do mniejszego garnka wlej mleko i podgrzej je
na bardzo małym ogniu do 65̊ C. Jeśli obawiasz się przypalenia mleka, możesz
je ogrzewać w kąpieli wodnej – umieszczając garnek z mlekiem w większym garnku
z wodą.
3.
Delikatnie mieszaj mleko – dzięki temu
unikniesz przypalenia oraz mleko będzie ogrzewać się równomiernie.
4.
Po uzyskaniu temp w granicy 62 - 65̊ C,
odstaw mleko na pół godziny pilnując by temperatura pozostała we wskazanym
przedziale. Nie zmieniaj czasu oczekiwania – krótszy może być niewystarczający
do pozbycia się niechcianych bakterii, dłuższy może negatywnie wpłynąć na
strukturę białka. Podobnie z temperaturą – niższa nie usunie niechcianych
drobnoustrojów, zbyt wysoka może uszkodzić białko.
6.
Do większego garnka lub zatkanego korkiem
zlewu wsypujemy lód i umieszczamy w nim garnek z mlekiem. Mleko mieszamy i
chłodzimy do momentu uzyskania pożądanej temperatury.
7.
Gotowe J
Mleko można też pasteryzować w temp. 74̊ C przez 15
sekund, po czym należy je bardzo szybko schłodzić. Ta metoda daje większą
pewność usunięcia niechcianych drobnoustrojów, ale jednocześnie bardziej wpływa
na strukturę mleka.
Jeśli mleko użyjesz do warzenia sera, pamiętaj, by zawsze
uzupełnić ubytek chlorku wapnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz